Je ziet het vaak in kantooromgevingen: medewerkers die niet op één, maar op twee schermen werken. Waarom zou je dat willen doen? Hoe begin je daar aan?

Waarom met twee schermen werken?

  • Werkblad groter maken: Wanneer je met twee schermen werkt, is je werkblad letterlijk dubbel zo groot. Je bureaublad is een grafische weergave van 1 scherm en bij 2 schermen heb je een veel groter overzicht. Dat maakt het ook mogelijk om vensters naast elkaar te zetten en beter te organiseren.
  • Applicaties naast elkaar laten draaien: De twee schermen zijn gekoppeld, dus je kunt openstaande applicaties gemakkelijk naast elkaar zetten en van het ene scherm naar het andere overschakelen. Als je bijvoorbeeld aan een offerte werkt, maar daarvoor informatie haalt van een website, dan moet je, wanneer je op één scherm werkt, beide applicaties versmallen om naast elkaar te kunnen zetten. Bij twee schermen kan je hun oorspronkelijke grootte behouden, maar ze telkens in een ander scherm zetten.
  • Ergonomie: Je zit vaak uren per dag aan je computer. Dan is het aangeraden om dit niet in een verkrampte houding te doen, geconcentreerd op dat ene scherm. Wanneer je met twee schermen werkt, heb je een ruimere focus, wat comfortabeler werkt. Bovendien beweeg je je hoofd en romp nog tijdens het werken, waardoor je houding niet de hele dag dezelfde is.

Hoe werk je met twee schermen?

  • Computer: Is je computer erop voorzien om een tweede scherm aan te sluiten? Dat moet je eerst nakijken. Bij een laptop is die voorziening er meestal wel, maar bij een desktop computer is een dergelijke aansluiting niet standaard aanwezig. Als je een nieuwe computer koopt, voorzie dan dat je (eventueel pas op termijn) met een tweede scherm kunt werken. Bij de aankoop betekent dit maar een beperkte bijkomende kost, maar het bespaart je veel praktische problemen achteraf.
  • Resolutie beeldschermen: De resolutie is het aantal puntjes op je beeldscherm. Hoe hoger dit getal, hoe meer informatie je beeldscherm kan weergeven. Vaak voorkomende resoluties zijn 1.024 x 768, of 1.920 x 1.080) Daarnaast heb je ook de fysieke afmeting van je scherm. De combinatie van beide moet op de twee schermen zo gelijk mogelijk zijn. Kies daarom, als het kan, voor schermen van gelijke afmeting (of beter nog, 2 exact dezelfde schermen!), dan kan je ook voor eenzelfde resolutie kiezen. Bij schermen met een verschillende afmeting moet je uittesten welke resolutie het best geschikt is per scherm. Want anders is de weergave van eenzelfde venster op het ene scherm heel klein en op het andere scherm heel groot. En dat is niet comfortabel voor je ogen, omdat die zich dan de hele tijd moeten aanpassen.
  • Positionering schermen: Via de instellingen van je besturingssysteem (scherm manager) kan je de positie van je schermen ingeven. Probeer hierbij de reële situatie zo dicht mogelijk te benaderen.
    Welk scherm staat links/rechts op je tafel? Of onder/boven? Deze instelling bepaalt hoe je muis van het ene naar het andere scherm beweegt. Stel je dit verkeerd in, dan komt de cursor in het verkeerde scherm of langs de verkeerde kant ‘binnen’ wanneer je de muis beweegt.
    Waar bevindt de boven- en onderrand van het tweede scherm zich ten opzichte van het eerste scherm? Als je een document van het ene naar het andere scherm verschuift, dan weet de computer (wanneer deze positionering correct ingegeven is) waar hij dat document logischerwijs moet plaatsen. Is de positie verkeerd ingesteld, dan raak je het document mogelijk kwijt in de overgang naar het tweede scherm, met een hoop frustraties tot gevolg. Stel je schermen dus vanaf het begin correct in.

Ben je opgestart met je twee schermen en wil je er nog beter en sneller mee werken? Dan kan je gebruik maken van sneltoetsen. Hierover later meer!

Take Aways

  • Voorzie bij de aankoop van je computer de mogelijkheid om een tweede scherm aan te sluiten.
  • Stel vanaf het begin de positie van je schermen tegenover elkaar correct in. Het bespaart je tijd en veel frustratie!
  • Zorg voor gelijke weergave op beide schermen. Idealiter heb je 2 dezelfde schermen, of kies anders schermen waarvan de eigenschappen zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.

Wat kan ik er mee? Dát kan je er mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.