Net wanneer je snel je computer wilt afsluiten, omdat je dringend naar een afspraak moet, geeft die aan dat er nog updates nodig zijn en moet je een eeuwigheid wachten tot je computer klaar is. Heb jij soms ook de indruk dat je computer bewust updates uitvoert wanneer je er écht geen tijd voor hebt? Dan is deze blogpost iets voor jou! Want de timing van updates heb je zelf in de hand. En ze uitvoeren stel je best niet te lang uit, want updates zijn écht wel nodig.

Waarom zou je updates installeren?

Een besturingssysteem of een softwarepakket is voortdurend in evolutie. Dus zijn er updates nodig. Ze lossen problemen op nog voordat je beseft dat die er zijn, ze zorgen ervoor dat alles blijft werken en zelfs nog beter gaat werken. 

Updates = vernieuwing: nieuwe functies, nieuwe toepassingen, extra mogelijkheden. Als je updates blijft uitstellen, dan wordt het verschil tussen jouw besturingssysteem of software en de meest recente versie zo groot, dat het moeilijk wordt om dit bij te benen. Als gebruiker is het gemakkelijker om stap voor stap mee te gaan met de vernieuwingen. Je gaat gaandeweg mee in een aangepaste manier van werken, je raakt stelselmatig vertrouwd met die kleine verbeteringen. Wanneer je je computer vijf jaar lang zou bevriezen en dan alle updates in één keer zou doen, dan vind je je weg er niet meer in. Met alle frustraties tot gevolg.

Updates = betere beveiliging. Besturingssystemen en software evolueren voortdurend, maar dat programmeerwerk is zo complex dat er onvermijdelijk hiaten zijn. Niet alleen de programmeurs maar ook de hackers worden steeds slimmer, waardoor er steeds opnieuw openingen in de software gevonden worden die misbruikt kunnen worden. Dus blijft het een continue strijd om die gaten te dichten, voordat de eindgebruiker het slachtoffer wordt van mensen met slechte bedoelingen. Daarom heb je dus updates nodig.

Om nog te tonen hoe complex alles is, nog het volgende. Een ‘fout’ kan zich ook voordoen in de samenwerking tussen verschillende pakketten op je computer. Er zit dan geen probleem in één aparte toepassing, maar wel in de combinatie van meerdere toepassingen. 

Hoe zorg je ervoor dat die updates je niet storen?

  • Stel je werkuren in. In Windows 10 kan je aangeven wat jouw ‘working hours’ zijn. Dat wil zeggen dat je computer tijdens die uren niet zal vragen om te herstarten bij het installeren van de updates. Het voordeel is dat je dan tijdens je dagelijkse activiteiten niet gestoord wordt. Deze tip geldt zowel voor desktops als voor laptops.
    Wanneer je laptop niet op een stroombron aangesloten is, dan zullen enkel updates uitgevoerd worden waar maar een beperkte batterijcapaciteit voor nodig is. Grote updates, bijvoorbeeld van je besturingssysteem, zullen enkel gebeuren wanneer je laptop op een stroomvoorziening is aangesloten. Ook in een energiebesparende modus (zie post over energiebeheer) zullen geen updates uitgevoerd worden.
Klik “Start – Settings”
In het ‘Settings’ venster, kies “Change active hours”
Wil je Windows zelf de actieve uren laten beheren, of doe je dat liever zelf?
Indien je dat liever zelf doet, vul je hier de uren in waarin jij zeker actief bent.
  • Stel updates niet uit! Je computer vraagt je regelmatig om updates uit te voeren, maar je kunt dat weigeren. Negeer je deze waarschuwingen te lang en herstart je je computer niet om de updates te voltooien, dan zal je computer je op een gegeven ogenblik dwingen om dat toch te doen. Wedden dat het dan net op het slechts mogelijke tijdstip komt? Negeer verwittigingen dus niet, maar maak gebruik van de volgende tip.
  • Neem je tijd voor updates. Sommige updates duren lang en wanneer je moet wachten tot ze klaar zijn, lijken ze dubbel zo lang te duren. Laat updates dus bij voorkeur lopen wanneer ze jou goed uitkomen en je je computer een tijdje niet gebruikt, zoals wanneer je aan je lunchpauze begint. Zo vermijd je stresssituaties waarbij je dringend weg moet, maar niet kunt afsluiten omdat die computer nog aan het updaten is.

Een bedenking:  Onze maatschappij draait om sneller, beter, mooier en groter. We willen altijd mee zijn met de tijd en het nieuwste van het nieuwste hebben. Maar bij computers telt dit blijkbaar niet. Wanneer die beter en sneller gemaakt kunnen worden, door updates, dan vinden we dit vooral heel vervelend, zien we er tegen op en doen we die updates liever niet. Om het ‘probleem’ maar even in perspectief te zetten…

Belangrijk aandachtspunt:

Als je met specifieke software werkt, die op maat gemaakt werd voor jou of je bedrijf of die heel kritisch is voor de werking van je bedrijf, bespreek dan eerst met je ICT-leverancier welke updates je mag doorvoeren. Dergelijke specifieke software wordt vaak door kleinere firma’s gemaakt. Die softwarepakketten maken doorgaans gebruik van componenten die iets achterlopen op de nieuwste ontwikkelingen van giganten zoals Microsoft. Wanneer je dan een update uitvoert aan je besturingssysteem, dan loop je het risico dat de samenwerking met jouw software niet langer werkt en je bedrijf niet meer kan functioneren. Laat je leverancier van deze software dus eerst nakijken welke updates je mag doorvoeren, zodat de werking van je bedrijf niet in het gedrang komt. 

Take Away

  • Stel je werkuren in.
  • Stel updates niet uit, maar doe ze wanneer je je computer een tijdje niet nodig hebt.
  • Consulteer je ICT-leverancier voor updates als je specifieke software gebruikt.

Wat kan ik er mee? Dát kan je er mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.