Nog nooit gehoord van het vergrendelen of locken van een computer? Laat je je computer dan altijd onbeheerd open staan wanneer je even van je bureau weg gaat of een pauze neemt? 

Waarom zou dat een probleem zijn, denk je nu?

  • GDPR: Je computer onbeheerd open laten staan mág gewoonweg niet. Sinds de nieuwe privacywet van mei 2018 (de zogenoemde ‘GDPR’) ben je verplicht om gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens, te beschermen. Uiteraard is de ernst van deze informatie groter bij bijvoorbeeld artsen, advocaten of notarissen, maar ook bank- of adresgegevens vallen onder deze wetgeving en die heeft elke ondernemer op zijn computer staan.
  • Veiligheid – misbruik vermijden: Als je je computer open laat staan, dan kan iedereen die (zelfs toevallig) langs jouw computer passeert, je scherm bekijken en zien waar je mee bezig bent. Uiteraard is dat meestal onschuldig, maar je moest maar eens nét aan het werken zijn aan een uiterst delicaat dossier. Of persoonlijke gegevens van een klant hebben open staan, terwijl een wachtende klant jouw scherm kan bekijken. Gevaarlijker is het dat anderen jouw computer kunnen gebruiken om een ongewenste actie te doen. Als een mail vanuit jouw mailbox verstuurd werd, dan kan je toch moeilijk ontkennen dat jij die verstuurd hebt?
  • Gedeelde computers: Wanneer meerdere collega’s eenzelfde computer gebruiken, dan is het belangrijk dat ze telkens onder hun eigen login werken en dus niet verder werken op de login van een ander. Anders kan je nooit weten wie wat gedaan heeft. Is het te omslachtig om steeds in en uit te loggen, bijvoorbeeld wanneer meerdere mensen met één computer werken zoals aan een balie? Maak dan een gemeenschappelijk account aan, zodat het duidelijk is dat meerdere mensen onder die naam werken. 
  • Energiebeheer: Een computer open laten staan, terwijl je er niet mee werkt, heeft als gevolg dat die energie blijft gebruiken. Je beeldscherm blijft immers opgelicht en dat vraagt veel energie, waardoor een laptop sneller met een lege batterij te kampen heeft. Kijk hiervoor ook je energie-instellingen na! Verder riskeer je dat het beeld op je beeldscherm erin gebrand wordt, met alle gevolgen van dien.

Hoe doe je dat dan?

  • Vergrendelen: Windows-toets + L
  • Ontgrendelen: Ctrl-Alt-Delete en opnieuw je wachtwoord ingeven.
    Zorg ervoor dat je wachtwoord veilig is (zie blog veilige paswoorden), maar ook niet té lang en complex. Want als je die vaak moet ingeven, dan neemt dat te veel tijd in beslag. Maak je wachtwoord ook niet té kort en gemakkelijk, want dan kan iedereen je wachtwoord achterhalen en dan heeft het vergrendelen van je computer uiteraard geen zin.

Take Away

  • Je computer vergrendelen is een wettelijke verplichting, maar kan je ook veel ellende besparen.
  • Kijk bij gedeelde computers na wat de makkelijkste werkwijze is, maak desnoods gemeenschappelijke accounts.

Wat kan ik er mee? Dát kan je er mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.