Vandaag heb je tientallen, zoniet honderden accounts voor verschillende diensten en websites. Van veel daarvan ben je zelfs vergeten dat je er een account hebt. Da’s op zich geen probleem… of toch wel? Moest je daar toch nog eens willen inloggen, dan kan dat zonder problemen. Je gebruikt immers al 10 jaar hetzelfde paswoord – de naam van je dochter vergeet je immers nooit!

En dat is dus wél een probleem. Er zijn miljarden (denk daar even over na: dat is duizend miljoen!) account gegevens die zomaar op de virtuele straat liggen, te graai voor criminelen. En jouw paswoord zit daar misschien (waarschijnlijk?) tussen. En met die gegevens kan iedereen vrolijk inloggen op allerlei diensten, en dat onder jouw naam. Wat hiervan de gevolgen zijn laat ik aan je verbeelding over, maar prettig is het in geen geval.

Hoe voorkom je dit nu?

Gebruik een complex wachtwoord

Naast accountgegevens ‘van de straat gegraaid’, is het raden van wachtwoorden nog steeds erg populair. Hoe complexer je wachtwoord, hoe moeilijker het te raden is. “Maar dan kan ik het zelf niet meer onthouden”. Toch wel!

  • Stel je wachtwoord samen als eerste letters van een zin, bv van een gedicht dat wat voor jou betekent, of je favoriete nummer. Of een zeer persoonlijke zin. Ben je een expert in ramen lappen? “Voor ramen lappen, blinkend en proper, kom naar mij, nerges goedkoper!” wordt dan als paswoord: ‘Vrlbepknmng!’. Da’s al behoorlijk complex, en zeer moeilijk te raden. En toch eenvoudig voor jou om te onthouden.
  • Vervang letters door cijfers. Een aantal letters lijken met wat verbeelding op bepaalde cijfers. Vervang deze. A => 4, E => 3, L => 1, O => 0, … Als je deze vervangt: Vrlbepknmng! => Vr1b3pknmng! Alweer een heel stuk complexer, zonder je brein verder te kraken.
  • Gebruik leestekens en/of speciale tekens. Zie je het uitroepteken in het paswoord? Of misschien kan je wel een @ of een # ergens toevoegen. Of als je helemaal wild wil gaan is een & een prima keuze!

Goed, je hebt nu een complex paswoord. Maar wat heb je daaraan als je overal hetzelfde paswoord gebruikt? Als het op de virtuele straat ligt, ben je nog steeds kwetsbaar. Wat nu?

Bouw je paswoord logisch op

Vertrek van je standaard wachtwoord, en voeg per dienst zaken toe.

Gebruik je een Gmail account? Misschien kan je van “Vrlbepknmng!” dan wel “Vrlbepknmng!4Gm4i1” maken. Complex genoeg?
4 => ‘for’
Gm4i1 => de naam van de dienst waar letters door cijfers vervangen worden.

Gebruik je een office 365 account? Misschien kan je dan als toevoeging wel ‘0365’ gebruiken. En voor een account bij facebook kan “@f4c3b00k” wel een slimme toevoeging zijn

Take aways

  • Zorg voor een complex wachtwoord waar echter voor jou zinvolle logica inzit. Zo kan je je wachtwoord beter onthouden.
  • Vervang letters door cijfers
  • Gebruik ‘speciale tekens’ op plaatsen waar dat voor jou logisch is
  • Bouw je paswoorden logisch op: Zo heb je voor elke dienst een ander paswoord dat jij toch makkelijk kan onthouden.

Dát kan je ermee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.